Belasting box 3 - sparen en beleggen

Wanneer u eigen vermogen heeft dat boven de heffingsvrije grens (€ 50.650,- in 2022) uitkomt dan dient u hierover belasting te betalen in box 3. Onder eigen vermogen verstaan we bijvoorbeeld spaargeld, aandelen en vastgoed. Wanneer u schulden (passiva) heeft kunt u dit wegstrepen tegenover uw bezittingen (activa), hierover betaald u geen belasting. Het belastingstelsel van box 3 gaat de aankomende jaren veranderen, de overheid is voornemens om in 2026 een nieuw stelsel te introduceren.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de belastingdienst.

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige of bouwtechnische keuring is een onafhankelijke, visuele keuring van een bestaand object. Deze keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundige en geeft samen met het taxatierapport een objectief beeld van de waarde en staat van onderhoud van onroerend goed. In het bouwkundige onderzoeksrapport vindt u een beschrijving en foto’s van de eventuele bouwtechnische gebreken die bij de keuring werden aangetroffen. Hierin staat ook een schatting voor de kosten om deze gebreken eventueel te herstellen.

Due diligence

De Nederlandse betekenis van het begrip 'due diligence' wat vaak als 'dd' wordt aangekaart betekent letterlijk gepaste zorgvuldigheid. Wanneer er bijvoorbeeld een aankoop wordt gedaan in het bestaand commerciële vastgoed vraagt de kopende partij vaak een due diligence periode aan. Tijdens deze periode wordt er onderzoek gedaan naar naar de financiële, fiscale, juridische, bouwtechnische en commerciële aspecten van het onroerend goed. In veel gevallen is er al een koop afgesproken voor een bepaald object voordat de due diligence periode start. Wanneer de resultaten van een due diligence periode tegen vallen kan de koop in veel gevallen ontbonden worden.

Aanvangshuur

De aanvangshuur is de huurprijs die in een overeenkomst staat bij het aangaan van een huurovereenkomst. Deze huurprijs is zonder servicekosten en nutsvoorzieningen. Dit wordt ook wel de kale huurprijs genoemd. Aanvangshuur is van toepassing voor zowel bedrijfspanden als voor woningen. Voor woningen geldt als de aanvangshuurprijs lager ligt dan de liberalisatiegrens dat het een sociale huurwoning is. Ligt de aanvangshuurprijs hierboven dan valt de woning in de vrije sector. Dit betekent ook dat de aanvangshuurprijs bepaalt of een huurder in aanmerking kan komen voor huurtoeslag. Voor een vastgoedbelegger is de aanvangshuur een belangrijk gegeven om het bruto aanvangsrendement en netto aanvangsrendement te kunnen berekenen.

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons